Véget ért a tábor – I. Hollandiai iskolatábor – 2022.ápr.30. – 2022.máj.6.

Ez jó volt, ez jó volt, ez fantasztikusan jó volt!” – Hangzott el május 6-án kora délután a többek számára ismerős kiáltás, ugyanis véget ért az I. Diaszpóra Iskolatáborunk Vierhoutenben.

A népmesék világában éltünk, hiszen már ébredéskor elhangzott a jól ismert dallam. A reggelit követően Horváth Márta (népmesemondó, bábszínész, illusztrátor), naponta gondoskodott arról, hogy különleges előadásmódban hallhassuk az ismeretlen, vagy jóllehet ismerős történeteket. A történeteken keresztül, a délelőtti órákban a maarsseni Kincskereső Oskola pedagógusai tartottak érdekes és tartalmas foglalkozásokat, velük fejlesztettük, bővítettük tudásunkat. Az egyénileg elkészített lapbook-ok emlékeztetnek minket a feldolgozott témák sokszínűségeire, tanulságaikra. Délutánonként a mozgásé volt a főszerep, az izgalmas és szórakoztató játékokért a 70. sz. Attila Cserkészcsapat felelt. A délutáni kézműves foglalkozások is népszerűek voltak, szebbnél szebb pulik, tulipánok, tarisznyák, kendők nádsípok, fafaragások készültek. A pogácsa és a garas nélkül pedig nem tudtak volna útra kelni lelkes leányaink, legényeink péntek délután. Kalandjaik során nem maradhatott el a boszival való találkozás, az ördöggel való küzdelem, a lovagi torna, az éjszakai kihívás, és persze a népzenével való ismerkedés sem. A magyarországi Flaska Banda és Pacsura Dávid (néptáncos és cserkész) fáradhatatlanul gondoskodtak a talpalávaló muzsikáról, és a táncról.

A hét végére igencsak bővült népdalismeretünk. Nemcsak a kézműves foglalkozások alatt felcsendülő hangszereknek, vagy a vacsora előtti muzsikának, de az esti énekléseknek, a szabadidőben, a tóparton, sőt a szoba sarkában táncra perdüléseknek köszönhetően csütörtök este egy fergeteges táncházban vettünk részt. A Flaska Banda népzenei koncertjét követően tartottuk a táncházat, egymást követték a jobbnál jobb, és a héten megismert népdalok, táncok.

Pénteken nehéz szívvel ugyan, de boldogan engedtük haza legényeinket, leánykáinkat. A “küzdelmes” napok alatt egy összeszokott, vidám, élményekkel teli csapat lettünk, ugyanakkor  kellően el is fáradtunk a sok tennivalóban.

Mindenesetre izgatottan várjuk lesz-e folytatás, hiszen ha egyszer sikerült,miért ne sikerülne még egyszer? Találkozunk jövőre?

Diaszpóra Iskolatáborok kerettörténete a 2022-es évre – Magyar népmesék

A magyar népmesék világa semmihez sem hasonlít, mégis minden korosztályt megfog valamivel.

Gyerekként együtt izgultunk a szegény ember legkisebb fiával, szurkoltunk neki, hogy kiállja a próbákat, szorítottunk, hogy legyőzze a sárkányt, és elnyerje jutalmul a királylány kezét. De kacagtunk az oktondi rátótiakon is, ahogy a szőcsön, aki lóvá tette az ördögöket is, vagy épp a székely menyecskén hahotáztunk, akitől az ördög is fejvesztve menekült. És igaz, hogy a szegény embernek annyi gyereke volt, mint a rosta lika, de kitartása és furfangossága végül elnyerte méltó jutalmát, és meggazdagodott.

Ezért is választottuk a Diaszpóra Iskolatáborok kerettörténetének a magyar népmesét.

Ahogy Csukás István mondta:

A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.

A tábor célja – I. Hollandiai iskolatábor – 2022.ápr.30. – 2022.máj.6.

A Diaszpóra Iskolatáborok célkitűzése

Célunk, egy olyan magyar környezetet teremteni, ahol a magyar származású, magyarul beszélő gyerekek testi és lelki biztonságban fejleszthetik magyar nyelvkészségüket. Az iskolatábor tartama alatt, a délelőtti tanítási órákon kívül a gyerekeknek lehetősége nyílik népi játékok tanulására, kézműveskedésre, valamint délutánonként néptánc tanulásra és egyéb szakköri foglalkozásokra. A tábor folyamán alkalmuk adódik kirándulásra is. A foglalkozásokon korosztályok szerint, osztályokba rendeződve vesznek részt, így mindenki a korának megfelelő tananyagot sajátíthatja el. Mivel kötelező magyar nyelven beszélni, így a tábor ideje alatt garantáltan fejlődik a nyelvtudásuk, színesedik a szókincsük. Az oktatásban magyar tanárok, valamint cserkészvezetők is részt vesznek. A vezetők igyekeznek minden gyerekkel kiemelt figyelemmel együttdolgozni. Az iskolatáborban évről évre új témákat dolgoznak fel, amik a tábor témájául szolgálnak. A keretmesének, a sok játéknak, kézművekedésnek, táncnak, kirándulásnak, és más programnak köszönhetően, az iskolatábor az intenzív tanulás mellett vidám táborozásként szolgál, és a gyerekek garantáltan maradandó élményekkel távoznak haza.

Tábor céljai, hogy…

  • minden táborozónak javuljon a magyar tudása, és hogy magyarabb magyarnak érezzék magukat a tábor után, megerősödve magyar tudatukban
  • a tábori program nívós legyen és a gyermek új tudással, tehetséggel és szakértelemmel menyjen haza
  • minden táborozó fizikai és lelki biztonságban élje át a tábort; egy olyan légkört teremtve, amiben a felnőttek és gyermekek megtanulják egymást becsülni és szeretni
  • a konfliktusokat őszintén de szilárd kézzel tudjuk megoldani
  • a vezetők és felnőttek is érezzék a sikerélményt, és hogy a kihívástól nőjenek ők is

Újévi köszöntés

Egészséget, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Apró Kamill és Bibi adventi kalandja – 2020 advent

Az elmúlt napokban elkészült a Hollandiában élő szülők, tanárok és fiatalok által írt mese végleges változata, melyet 2022 januárjában meg is kapunk a kiadótól és el is kezdjük a postázását a hollandiai magyar közösségek felé – iskolák, ifjúsági-, vallási-, valamint a velünk együttműködő szervezetek felé.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a megvalósításban közreműködőknek:

A mesét írták:
B.O.
Berta Flóra
D.D.V.
Ilona Waller
Kriszta és Eszter
Kriszta Kaspers-Rostás
Lobozárné Franges Gizella
M.V.
Mityók-Pálfalvi Ivett
Pásztói Zsófia
Szinay Dóra
Urbán Emőke
Varga-Verebélyi Erika

Lektorálta:
özv. Franges Lorándné

Szerkesztette:
Lobozár Ferenc

Illusztrálta:
Linczmayer Betti

Újra Adventi Meseíró Projekt!

A Hollandiai és Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági és Kulturális Alapítvány (StiHon) nevében egy adventi

„Írjunk együtt egy mesét gyermekeinknek!” projekt indul.

Az adventi időszak elején elindítunk egy mesét, majd minden nap legalább egy személy ír hozzá minimum 5 – maximum 10 mondatot, folytatva a megkezdett sorokat. Így folyamatosan íródik a mese közös gondolataink által, míg végül egy kerek egész történet kerekedik ki, karácsony napjára. Szeretnénk elérni, hogy ne szakadjon meg az írás lánca, 24 óránként bővüljön az írás.
Mindenki sorra kerül, aki visszajelez nekünk, hogy szeretne részt venni ebben a közös meseírásban.

Az alábbi szabályok vonatkoznak mindenkire aki részt vesz a mese írásában:
– 5-10 mondat közötti terjedelemben egészítsd ki a mesét!
– 24 óra áll rendelkezésedre, hogy hozzáadd az adott űrlapon.
– Kérünk amennyiben módodban áll ne tartsd fel a sort az írással, szóval ha úgy érzed, hogy valamiért nem tudod folytatni, akkor küldd el üresen az űrlapot!
– Témaként lehetnek: advent, karácsony, szeretet, állatok, növények, természet, város, gyerekek, felnőttek, tanulság…
– Íráskor vegyük figyelembe, hogy gyermekeinknek írjuk, gondoljunk a szép megfogalmazásra, kerüljük a szleng, vagy csúnya kifejezéseket.
– Csak akkor küldd be írásaidat, amennyiben rajtad a sor!
– Időnként, ha szükséges ellenőrizzük, javítjuk. Nem veszünk el a meséből, de ha szükséges 1-2 mondattal kiegészítjük, hogy a gondolati lánc megmaradjon, kapcsolódjanak a meserészek egymáshoz.
– Szereplők a tavalyi mesében: Apró Kamill (róka), Abigél, Bibi, Péter, Zoli (gyerekek), Csíkos Zselyke néni (borzanyó), Csíkos Botond, Harkály Frici, Anya és Apa

A tavalyi mesét ITT éred el!

Még lehet csatlakozni a következő link segítségével: https://forms.gle/vQ7Z8qU11ukffXKi9

2021 második féléves nyitó megbeszélés

Mennyi megbeszélnivalónk volt! Elkezdtük tervezni a 2021/2022-es tanévet! Sok közös munka, kaland és szórakozás vár ránk! Szeretettel várunk idén is mindenkit a programjainkra!