Üzenet a zeewoldei királyi udvarból

Nagy örömmel és büszkén jelentjük, hogy alapítványunk a Külföldi Magyar Cserkészszövetség támogatásával idén is sikeresen megszervezte a II. Hollandiai Diaszpóra Iskolatábort október 16-20. között Zeewoldeben.  Ez a terület az északi régióhoz tartozik; nem minden gyermek számára esett az őszi szünet idejére a tábor, de hálás szívvel gondolunk két iskola vezetőségére, hogy engedélyezték 4 gyermek táborban való részvételét ez idő alatt. A lázas előkészületek után erre az eseményre Hollandia több tartományából is érkeztek gyerekek, például Apeldoorn, Hága, Maarssen, Zeewolde, Utrecht, Amszterdam, Eindhoven környékéről, összesen 22 gyermek. A maarsseni Kincskereső Oskola, a hétvégi Amstelveeni Magyar Ovisuli, a 70. számú Attila Cserkészcsapat és a Hollandiai és Nyugat-európai Magyar Ifjúsági és Kulturális Alapítvány összefogásával idén is sikerült egy tartalmas, izgalmas tábort megvalósítani 34 fő részvételével, valamint 3 vendéggel. A tábor témája Károly Róbert és a lovagkor volt, így a király és korszakát elevenítettük fel. Reggel ostorcsapás és kürt hangja ébresztette a résztvevőket, melyet reggeli torna követett. A reggeli után izgalmas iskolai foglalkozások voltak vegyes csoportokban 9.00-12.00 óra között egy kis tízórai szünettel. Délutánonként általában a cserkészekkel játszottak a táborozók, népdalokat tanultak, kirándultak. Esténként lehetőség volt a tábortűz körül lezárni az adott napot mókákkal, színjátszással, énekléssel vegyítve. A tábor csapatmunkára és egymás elfogadására építkezett. Kiemelkedő esemény volt a konzul fogadása, a lakoma, a bál, Horváth Márta bábszínművész előadása, a középkori zenék megismerése, viseletek készítése, fafaragás. 

De hogyan is zajlottak a napok? Nézzük meg részletesebben: 

Október 16-án hétfőn kezdtük a tábort, nagyon szép időnk volt az első napunkon, ezért sokszor voltunk az udvaron. Sátrakat építettünk, tűzifákat pakoltunk, lovas rajzokat készítettünk, játszottunk, beszélgettünk a lovagokról, lovagrendekről; a Károly Róbert  által megalapított Szent György Lovagrendről is, ami még ma is élő közösség. 
Délután elkezdtük az öltözékünket is elkészíteni, amelyet csütörtökön a bálon és előtte a lovaggá avatáson vettünk magunkra. Meglátogatott minket Szabó Attila diplomata, az oktatásért, kultúráért, sajtóért felelős konzul, aki egy nagyszerű, játékos, laza előadással ismertette munkáját. A legelső zászlófelvonásnál is megtisztelt minket jelenlétével. A következő napokban a foglalkozásainkon sokszor emlegettük még a nagykövetek munkáját témánk miatt.
A lángos nagyon finom volt. A vízpart melletti tábortűz jó hangulatot teremtett, még Károly Róbert királyt is elvarázsolta, örömmel énekeltünk, nevettünk körülötte. Éljen a király! Károly Róbertet hivatalosan is királlyá választottuk! Ez a tábortűznél történt miután a gyerekek eljátszották a kiskirályok hatalmi harcairól választott történeteket.

A táborozók napközben térképeket rajzoltak, legófigurákkal még a csatákat is jelölték. Így a trónhoz vezető út világos lett. A napi előkészületen folytattuk a ruhák készítését is, ezáltal végül mindenki megtanult varrni. Ezen a keddi napon már az étkeztetésnél és a helyszín tisztántartásánál is besegítettek az ügyes táborozók.
A délutáni cserkészjátékok végül egy csodás naplementével zárultak a festői környezetben lévő Zeewoldében, a vízpart mellett. 

Harmadik nap a gazdasági ügyek szakértői lettünk. Miért? Délelőtt megtanultuk, hogy mit jelent az, hogy törvényhozás, gazdaság, mit jelent adózni, hogyan érdemes piacon vásárolni. A kapukon ki így, ki úgy, de átjutott; volt olyan, kapuőr, aki sok pénzt és kincset gyűjtött a királynak.
Délután egy kalandos kincskereső kirándulásra mentünk, sőt még érceket is bányásztunk. A finom vacsora után a csillagos ég alatt tartott tábortűznél nagyon jól sikerültek a mókák is.

Reggel újra jó volt találkozni egymással. Mint minden reggel, most is tornával kezdtük el a napot. A reggeli után a krónikák a szokásos három csoportban/őrsben készültek el. írtunk, illusztrációkat készítettünk; interjúalanyunk volt a király, s egy ma élő lovag is. Faragtunk, kipróbáltuk az ostort, – amivel minden reggel az ébresztő történt, a kürt megfújdogálása mellett-, sétáltunk a stégeknél.
Délután lovaggá ütötték a rátermett fiúkat, a lányok is befejezték ruháikat az esti bálra.
Este kézzel ettünk! Igen, valóban, mert nem vagyunk az a hely, ahová a király sem jár, s Károly Róbert  király ezt parancsolta a lakomán. 
Vacsora után lovagokkal és udvarhölgyekkel lett tele a bálterem, ahol saját készítésű ruháinkban roptuk a táncot. Tábortűz után tértünk nyugovóra, ez volt az utolsó éjszaka.

Péntek reggel még hallhattuk az ostorcsapást és a kürt hangját. Micsoda ébresztés! A szokásos napirendünk következett: reggeli torna, zászlófelvonás, reggelizés. Utolsó programunkhoz érkeztünk, igazi meglepetés! Horváth Márta bábszínész, illusztrátor lélegzetelállítóan élvezetes bábjátékát tekintettük meg. Ezután elpakoltunk, takarítottunk, hátizsákjainkba becsomagoltuk a holmijainkat, az utolsó tábori óránkat pedig búcsúzkodással töltöttük. Maga Károly Róbert király segítőjével együtt nyújtotta át a Szent György Lovagrendtől származó oklevelet, amelyben igazolják bátor tábori helytállásunkat. Még egy bőrtarsolyt is kaptunk útravalóul.

Az öt együtt töltött őszi nap után nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az idei Diaszpóra Iskolatáborból idén is felejthetetlen élményekkel és új barátságokkal gazdagodva tértek haza a gyerekek. 
Mindenkinek, aki hozzájárult a tábor megvalósításához, pedagógusoknak, vezetőknek, cserkészeknek, szülőknek, támogatóknak ezúton is hálásan köszönjük a segítségét! Szeretnénk megköszönni a sok ráfordított időt, az önkéntes munkátokat, mind az előkészületek alatt, mind pedig a kivitelezés során. Nélkületek nem jöhetett volna létre ez a különleges tábor; veletek, a gyermekekkel együtt ismét egy fantasztikus hetet töltöttünk együtt! 

Köszönjük: Lobozárné Franges Gizella, Mityók-Pálfalvi Ivett, Vidák Gabriella, Horváth Márta, Lobozár Ferenc, Beczőné Judit, Matyas van Dam, Puskás Eszter, Herczeg Mónika, Kálmán László, Barbara, Krisztián, Nimród, Levente, Bence.

Köszönjük a szülői visszajelzéseket is, amelyek megerősítenek minket abban, hogy munkánk hasznos, nem hiábavaló, sőt, ezek után ugyanilyen lendülettel tudunk belevágni a következő táborunk szervezésébe is! 

“Kedves Gizella, Feri, tanárok,és szülők❤️!
Hálás köszönet  munkátokért❤️!
Ez a 2. Diaszpóra tábor a ti szavaitokkal élek: „Ez fantasztikusan jó volt!”
Gyermekeink felejthetetlen élményekkel tértek haza.😃
Jó pihenést mindenkinek! Legközelebbi viszontlátásra😉!”

“Mindenkinek köszönünk mindent! 
Az „én nem is akartam jönni ” lányom is és fiam is jól érezték magukat! Örömmel beszélnek az elmúlt napokról!”

“Sziasztok! Lányom nagyon jól érezte magát, szuper volt, köszönjük! És csak így tovább!😉 “

Lányom is nagyon jól érezte magát, sok élménnyel jött haza. Köszönünk mindent! 🙂”

“Köszönünk szépen mindent mindenkinek. Fiam nagyon jól érezte magát. 😘”

“Köszönjük a tábori munkáitokat. Lányunk nagyon jól érezte magát. Azt mondta csak, hogy túl rövid volt és vissza akar menni. 😊 Köszönjük a sok élményt és jó pihenést hétvégére.”

A sok-sok pozitív megerősítésre csak ezt tudjuk válaszolni:
“Mi köszönjük nektek, és legfőképpen a gyermekeknek! Nagyszerű időt töltöttünk együtt! Köszönjük a tanári és szülői gárdának is! Fantasztikusak voltak!”

Véget ért a tábor – I. Hollandiai iskolatábor – 2022.ápr.30. – 2022.máj.6.

Ez jó volt, ez jó volt, ez fantasztikusan jó volt!” – Hangzott el május 6-án kora délután a többek számára ismerős kiáltás, ugyanis véget ért az I. Diaszpóra Iskolatáborunk Vierhoutenben.

A népmesék világában éltünk, hiszen már ébredéskor elhangzott a jól ismert dallam. A reggelit követően Horváth Márta (népmesemondó, bábszínész, illusztrátor), naponta gondoskodott arról, hogy különleges előadásmódban hallhassuk az ismeretlen, vagy jóllehet ismerős történeteket. A történeteken keresztül, a délelőtti órákban a maarsseni Kincskereső Oskola pedagógusai tartottak érdekes és tartalmas foglalkozásokat, velük fejlesztettük, bővítettük tudásunkat. Az egyénileg elkészített lapbook-ok emlékeztetnek minket a feldolgozott témák sokszínűségeire, tanulságaikra. Délutánonként a mozgásé volt a főszerep, az izgalmas és szórakoztató játékokért a 70. sz. Attila Cserkészcsapat felelt. A délutáni kézműves foglalkozások is népszerűek voltak, szebbnél szebb pulik, tulipánok, tarisznyák, kendők nádsípok, fafaragások készültek. A pogácsa és a garas nélkül pedig nem tudtak volna útra kelni lelkes leányaink, legényeink péntek délután. Kalandjaik során nem maradhatott el a boszival való találkozás, az ördöggel való küzdelem, a lovagi torna, az éjszakai kihívás, és persze a népzenével való ismerkedés sem. A magyarországi Flaska Banda és Pacsura Dávid (néptáncos és cserkész) fáradhatatlanul gondoskodtak a talpalávaló muzsikáról, és a táncról.

A hét végére igencsak bővült népdalismeretünk. Nemcsak a kézműves foglalkozások alatt felcsendülő hangszereknek, vagy a vacsora előtti muzsikának, de az esti énekléseknek, a szabadidőben, a tóparton, sőt a szoba sarkában táncra perdüléseknek köszönhetően csütörtök este egy fergeteges táncházban vettünk részt. A Flaska Banda népzenei koncertjét követően tartottuk a táncházat, egymást követték a jobbnál jobb, és a héten megismert népdalok, táncok.

Pénteken nehéz szívvel ugyan, de boldogan engedtük haza legényeinket, leánykáinkat. A “küzdelmes” napok alatt egy összeszokott, vidám, élményekkel teli csapat lettünk, ugyanakkor  kellően el is fáradtunk a sok tennivalóban.

Mindenesetre izgatottan várjuk lesz-e folytatás, hiszen ha egyszer sikerült,miért ne sikerülne még egyszer? Találkozunk jövőre?

III. Hollandiai Diaszpóra Iskolatábor meghívó

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Hollandiai Diaszpóra Iskolatábor, melyre szeretettel várjuk a magyar származású gyermekeket és segítő szülőket! Az idei tábor különleges lesz, hiszen az Olimpiai játékok történetével és a híres magyar olimpikonokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Helyszín: 3898 LP Zeewolde, Harderdijk 12
Időpont: 2024. október 27 – november 02.
https://harderhaven.scouting.nl/

Programok és foglalkozások:

A délelőttök az olimpiai játékok és a magyar olimpikonok történetével fognak telni. Az iskolák által vezetett foglalkozások során a gyermekek nem csak tanulhatnak, de kézműves foglalkozások keretében saját alkotásaikkal is kifejezhetik kreativitásukat, miközben új barátokat szereznek!

A kora délutáni órákban a magyar kultúra és képzőművészet kerül a középpontba. A résztvevők megismerkedhetnek a népi hagyományokkal, néptánccal és egyéb kulturális kincseinkkel. Ezt követően izgalmas cserkész foglalkozások következnek, ahol a gyermekek cserkésztudásukat is fejleszthetik.

Az esték mindig különlegesek lesznek, hiszen tábortűz körül gyűlünk össze, ahol dalokkal, történetekkel és közös játékokkal zárjuk a napot. Ez az élmény garantáltan emlékezetes marad minden résztvevő számára!

Szállás és részvétel:

A gyermekek kényelmes szobákban lesznek elszállásolva, házban, de azok, akik igazi cserkészélményre vágynak, sátorozhatnak is. A cserkészek számára erősen ajánlott a sátrazás, így igazi tábori hangulatot teremtünk.

Segítő szülők jelentkezését is várjuk! Bár a tábor elsősorban gyermekeknek szól, szívesen látunk minden olyan szülőt, aki szívesen segítene a szervezésben, a programok lebonyolításában vagy akár a mindennapi teendőkben.

Ne hagyjátok ki ezt a fantasztikus lehetőséget, hogy gyermekeitek egy héten át magyar nyelvi és kulturális környezetben tanuljanak, barátkozzanak és szórakozzanak! Jelentkezzetek minél előbb, hogy biztosítsátok helyeteket ebben az emlékezetes kalandban!

Várjuk a jelentkezéseteket és a találkozást!

Üdvözlettel, 

A Hollandiai Diaszpóra Iskolatábor Szervezői:
StiHon
Amstelveeni Magyar Ovisuli
Hágai Magyar Óvoda és Iskola
Kincskereső Oskola

II. Hollandiai Diaszpóra Iskolatábor – Tábori tudnivalók

Ez a tábor 2023.október 16 október 20 -ig tart, Zeewoldeben, egy kimondottan iskolai táboroztatásra alkalmas területen. 

Épületen belül van egy közösségi tér, hálószobák, mosdó helyiségek. A ház körül egy kisebb terület van tűzrakóhellyel, de a közvetlen környezetünkben van sátorozásra alkalmas terület, erdős terület, nyílt víz is.

Parkolási lehetőség a park bejáratánál van, pár perces sétatávolságra, ugyanis a házhoz nem lehet bejönni autóval.   

A tábor menete, programjai:

Hétfőn (október 16-án) délelőtt várjuk a gyermekek/táborozók érkezését, 11-kor szeretnénk elkezdeni a programot. A tábor vezetők már korábban, a helyszínen lesznek!

Táborunk témája Károly Róbert és a lovagkor, ehhez kapcsolódóan lesznek a foglalkozások megtartva. Délelőttönként iskolai foglalkozások, délután pedig kézműves illetve szabadtéri cserkész, játékos feladatok lesznek. Esténként tábortűzzel zárjuk a napunkat. A tábor ideje alatt magyar nyelven beszélünk, játszunk!

Mindenképpen fontos a kényelmes, koszolható ruházat, cipő, érdemes egy kulacsot (kis műanyag üveg), kis hátizsákot hozniuk a gyerekeknek. Abban az esetben, ha egy kicsit messzebbre sétálunk, jól jön, ha van náluk innivaló! Amennyiben megoldható legyen 2 kinti, és egy benti lábbelije (2 cipő, 1 papucs vagy 2 cipő,1 tornacipő) A lényeg, ha esős időt fogunk ki, legyen egy száraz lábbelije amire le tudja cserélni, ha átázik, illetve a házon belül, hogy ne vigyük be a koszt a hálótermekbe. 

Nagy hálótermek vannak, emeletes ágyakkal. Lányok lányokkal alszanak, fiúk fiúkkal. Néhány felnőtt vezetővel. Hálózsák és lepedő, kispárna szükséges. Amennyiben nincs, úgy lepedő, ágynemű. 

Zuhanyzó, wc külön a fiúknak,lányoknak biztosított.

Október 20-án délután el kell hagynunk a szállás területet, így a programot legkésőbb 11:00 – kor zárjuk. Korábban lehet jönni, ki lehet vinni a cuccokat az autókba,segíteni, ha szükséges, de zárás után tudnak hazamenni a gyerekek. 

További információ a szállással kapcsolatban: 

Étkezést saját kezűleg biztosítjuk.

Tábor díja: 

 • Egy gyermek esetén 150 EUR 
 • Testvérpár (2 gyermek) 250 EUR
 • Felnőtt (segítő/vezető) 100 EUR

A táborra jelentkezés az alábbi linken történik:

https://jelentkezes.cserkesz.eu/86

Jelentkezési határidő: 2023.október 5.

Legkésőbb október 10-ig kérjük a tábordíj rendezését az alapítvány számlájára! Kérjük a közleményben tüntessék fel a gyermek vezetéknevét! Pl. Diaszpóra tábor, regisztrációs szám

Név: StiHon – Stichting voor Culturele ondersteuning van Hongaarse jeugd in Nederland en West-Europa
Bankszámla: StiHon
iban: NL13 BUNQ 2047 9766 42 
swift: BUNQNL2AXXX

A táborra való jelentkezés a tábordíj befizetésével lesz végleges!

Bármi egyéb felmerülő kérdésük van, kérem keressenek nyugodtan!

StiHon alapítvány vezetősége

Elindult a jelentkezés a II. Hollandiai Diaszpóra Iskolatáborra

Kedves érdeklődők!

A mi nappal elindult a jelentkezés a II. Hollandiai Diaszpóra Iskolatáborra!

Alább olvashatjátok a meghívót is, valamint letölthetitek melyet megmutathattok gyermekeiteknek is.

Légy részese egy királyi kalandnak!

Időpont: 2023. október 16-20

Helyszín: Scoutcentrum Harderhaven, Harderdijk 12, 3898 LP Zeewolde

Képzeld el, hogy visszarepülsz az időben, a középkori Magyarországra, ahol Károly Róbert király életét és korszakát ismerheted meg közelebbről. Ezen az ötnapos utazáson nem csupán a történelem könyveket lapozgatjuk, hanem valódi kihívásokkal találkozunk. Cserkészjátékok során ügyességed, bátorságod és leleményességed is próbára lesz téve, mintha csak egy középkori lovag kihívásait kellene teljesítened.

Esténként tábortüzek mellett gyűlünk össze, ahol középkori meséket hallgathatsz, és érezheted a királyi udvar meleg, közösségi hangulatát. A kézműves foglalkozásokon pedig belekóstolhatsz az akkori életbe, és saját kezűleg alkothatsz valamit, amely ezt a különleges korszakot idézi.

Merülj el velünk ebben a varázslatos korban, érezd át, hogyan alakította és építette Magyarországot egy nagy király, és tapasztald meg a középkor kihívásait és szépségeit!

Jelentkezési határidő: 2023. október 5. csütörtök.

Tábor díja: 

 • Egy gyermek esetén 150 EUR 
 • Testvérpár (2 gyermek) 250 EUR
 • Felnőtt (segítő/vezető) 100 EUR

Szeretettel várunk a táborba!

Az alábbi linken tudtok jelentkezni:
Jelentkezés

Letölthető meghívó:
Meghívó

Diaszpóra Iskolatáborok kerettörténete a 2022-es évre – Magyar népmesék

A magyar népmesék világa semmihez sem hasonlít, mégis minden korosztályt megfog valamivel.

Gyerekként együtt izgultunk a szegény ember legkisebb fiával, szurkoltunk neki, hogy kiállja a próbákat, szorítottunk, hogy legyőzze a sárkányt, és elnyerje jutalmul a királylány kezét. De kacagtunk az oktondi rátótiakon is, ahogy a szőcsön, aki lóvá tette az ördögöket is, vagy épp a székely menyecskén hahotáztunk, akitől az ördög is fejvesztve menekült. És igaz, hogy a szegény embernek annyi gyereke volt, mint a rosta lika, de kitartása és furfangossága végül elnyerte méltó jutalmát, és meggazdagodott.

Ezért is választottuk a Diaszpóra Iskolatáborok kerettörténetének a magyar népmesét.

Ahogy Csukás István mondta:

A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.

A tábor célja – I. Hollandiai iskolatábor – 2022.ápr.30. – 2022.máj.6.

A Diaszpóra Iskolatáborok célkitűzése

Célunk, egy olyan magyar környezetet teremteni, ahol a magyar származású, magyarul beszélő gyerekek testi és lelki biztonságban fejleszthetik magyar nyelvkészségüket. Az iskolatábor tartama alatt, a délelőtti tanítási órákon kívül a gyerekeknek lehetősége nyílik népi játékok tanulására, kézműveskedésre, valamint délutánonként néptánc tanulásra és egyéb szakköri foglalkozásokra. A tábor folyamán alkalmuk adódik kirándulásra is. A foglalkozásokon korosztályok szerint, osztályokba rendeződve vesznek részt, így mindenki a korának megfelelő tananyagot sajátíthatja el. Mivel kötelező magyar nyelven beszélni, így a tábor ideje alatt garantáltan fejlődik a nyelvtudásuk, színesedik a szókincsük. Az oktatásban magyar tanárok, valamint cserkészvezetők is részt vesznek. A vezetők igyekeznek minden gyerekkel kiemelt figyelemmel együttdolgozni. Az iskolatáborban évről évre új témákat dolgoznak fel, amik a tábor témájául szolgálnak. A keretmesének, a sok játéknak, kézművekedésnek, táncnak, kirándulásnak, és más programnak köszönhetően, az iskolatábor az intenzív tanulás mellett vidám táborozásként szolgál, és a gyerekek garantáltan maradandó élményekkel távoznak haza.

Tábor céljai, hogy…

 • minden táborozónak javuljon a magyar tudása, és hogy magyarabb magyarnak érezzék magukat a tábor után, megerősödve magyar tudatukban
 • a tábori program nívós legyen és a gyermek új tudással, tehetséggel és szakértelemmel menyjen haza
 • minden táborozó fizikai és lelki biztonságban élje át a tábort; egy olyan légkört teremtve, amiben a felnőttek és gyermekek megtanulják egymást becsülni és szeretni
 • a konfliktusokat őszintén de szilárd kézzel tudjuk megoldani
 • a vezetők és felnőttek is érezzék a sikerélményt, és hogy a kihívástól nőjenek ők is

Újévi köszöntés

Egészséget, boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Apró Kamill és Bibi adventi kalandja – 2020 advent

Az elmúlt napokban elkészült a Hollandiában élő szülők, tanárok és fiatalok által írt mese végleges változata, melyet 2022 januárjában meg is kapunk a kiadótól és el is kezdjük a postázását a hollandiai magyar közösségek felé – iskolák, ifjúsági-, vallási-, valamint a velünk együttműködő szervezetek felé.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a megvalósításban közreműködőknek:

A mesét írták:
B.O.
Berta Flóra
D.D.V.
Ilona Waller
Kriszta és Eszter
Kriszta Kaspers-Rostás
Lobozárné Franges Gizella
M.V.
Mityók-Pálfalvi Ivett
Pásztói Zsófia
Szinay Dóra
Urbán Emőke
Varga-Verebélyi Erika

Lektorálta:
özv. Franges Lorándné

Szerkesztette:
Lobozár Ferenc

Illusztrálta:
Linczmayer Betti